.

ZEAL ensemble is een muzikaal trio ontstaan in Gent met de bijzondere bezetting van zang, cello en piano. Zeal verwijst naar vuur en bevlogenheid: een ambitie om zo veel mogelijk mensen muzikale ervaringen te laten beleven, van concertpodia tot huiskamers en onverwachte locaties.

 

Het repertoire van ZEAL Ensemble reikt van muziek van grootmeesters als Robert Schumann, Gabriël Fauré, Hector Berlioz,... tot hedendaagse composities van Jake Heggie en André Previn. Daarnaast creëren ze arrangementen van alom bekende melodieën van Edith Piaf, The Beatles, Cole Porter,... ZEAL Ensemble vertaalt het repertoire steeds naar eigenzinnige programma’s.

 

Sinds januari 2018 is het ZEAL Ensemble in residentie bij het Orpheus Instituut Gent waar het drietal gecoacht wordt door Piet Kuijken, Piet Van Bockstal, Paul De Clerck en Amy Norrington. ZEAL Ensemble werkte meermaals samen met Gent Festival van Vlaanderen aan evenementen zoals OdeGand, een stadsfestival op en rond het Gentse water en WE SHARE MUSIC, een sociaal geëngageerde concertreeks. ZEAL Ensemble werd in mei 2019 laureaat van het Storioni Concours.

 

Samen met Duo Adentro zetten de dames van ZEAL Ensemble de schouders onder Muziek op Bezoek. Met dit ambitieuze project brengen deze muzikanten concerten naar mensen die zelf de concertlocaties niet kunnen bereiken. Zo ontstonden er al tal van verrassende concertervaringen in ziekenhuizen, woonzorgcentra,... Een moment van betovering, een prikkel voor warme herinneringen, iets om samen te beleven. Samen bouwen ze het project verder uit met o.a. de steun van de Arts in Society Award 2018-2019. In 2017 won het project de Karen Vernimmenprijs

Lees meer op www.muziekopbezoek.com.

Saskia Van Herzeele - piano
 

Saskia Van Herzeele (1988) studeerde psychologie aan de K.U.Leuven en piano aan de conservatoria van Brussel en Gent. In beide disciplines gaat ze gedreven op zoek naar de juiste golflengte om mensen te beroeren. Als pianiste houdt ze vooral van de subtiele kunst der (lied)begeleiding en van bijzondere kamermuziek. In 2016 studeerde ze met grootste onderscheiding af in de klas van Vitaly Samoshko. Ze werkt op het snijpunt van muziek en zorg en engageert zich graag voor projecten die muziek doen weerklinken op plaatsen waar ze niet evident, maar wel hard nodig is.

 

Saskia is pianiste bij Duo Adentro en Zeal Ensemble en is als pianolerares verbonden aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst.

Celine Debacquer - zang

Celine Debacquer (1988), mezzosopraan uit Gent, studeerde in juni 2016 af aan het conservatorium van Gent in de klas van Mireille Capelle. Momenteel wordt ze gecoacht door zangpedagoge Catrin Wyn-Davies.
Tijdens haar opleiding speelde ze mee in verschillende creaties en opera’s. Ze was o.a. te zien in volgende vertolkingen: l’enfant in L’enfant et les sortilèges van Ravel (regie Inne Goris, i.s.m. LOD muziektheater), Nerone in L’incorronazione di Poppea van Monteverdi (regie Caroline Petrick). Miles in The Turn of The Screw van B. Britten (regie Gidon Saks).  First Witch in Dido and Aeneas van Purcell (regie Gidon Saks) en dienster in La Fourchette, een pasticcio met muziek uit opera’s van J. Offenbach (regie Gidon Saks).

 

Celine zingt bij het ZEAL Ensemble en maakt deel uit van Sonorosa (harp-dwarsfluit-zang). Ze is ook te zien in DON JUAN, een muziektheaterproductie van De Schonecompanie. Deze productie toert rond in Vlaanderen en was al te zien op o.a. Operadagen Rotterdam, Theater aan Zee, Miry Concertzaal, HET THEATERFESTIVAL,... (www.deschonecompanie.be)

Celine geeft zang en koor aan de SAMWD Zottegem.  Daarnaast is ze actief als muziekcoach bij Koor&Stem en geeft ze workshops voor Antwerp Symphony Orchestra, De Veerman en Gifant Vzw.

Helena Faes - cello
 

Helena Faes (1993) studeerde in 2016 af aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, waar ze cello volgde bij Judith Ermert. Daarnaast volgde ze reeds verschillende stages en masterclasses bij diverse grootmeesters. Ze nam meerdere keren deel aan de Orkestacademie en speelde als stagiaire reeds enkele projecten mee met deFilharmonie. Als freelance-celliste speelde Helena bij o.a. Il Novecento tijdens de tournee van The Night of the Proms in Duitsland en het Symfonieorkest van Vlaanderen.

Momenteel speelt Helena bij ZEAL Ensemble. Daarnaast is ze celliste bij Dimlicht, een kamermuziekensemble dat naast concerten ook inzet op muziektheater voor kinderen. Sinds 2016 organiseert Helena samen met haar broer Sam jaarlijks een cellostage voor jonge cellisten. Ondertussen heeft Helena een celloklas aan privéleerlingen uitgebouwd in Gent en omstreken.